Tukuma novada Izglītības pārvalde

Sākums Tukuma muzeja Audēju darbnīcā apskatāma izstāde "Piederība manai zemei"

Afiša Engures audējiKad?          no 24. maija līdz 30. jūnijam

 

 

 

Kur?          Tukuma muzeja Audēju darbnīcā

 

 

 

Kas?         audējas Agitas Pumpures un viņas audzēkņu darbu izstāde

 

 

 

Mēs dzīvojam šeit un tagad –  zemē, kur sajūtam zemes smaržu un sāļos jūras vējus. 

Mūsu Latvijas mainīgo dabu savos darbos attēlojuši Engures vidusskolas aušanas pulciņa dalībnieki. Skolēni strādājuši dažādās tekstiltehnikās: gobelēni, kas austi stellēs un uz rāmjiem, tekstilaplikācijas, apdrukas.  Savos darbos pulciņa dalībnieki izmanto materiālus, kas neprasa papildus izdevumus, piemēram, lietotus apģērbus, kartona atgriezumus, u.c. Skolēnu darbi pabijuši dažādos konkursos un izstādēs, iegūtas arī starptautiskas godalgas un atzinības.

Aušanas pulciņā darbojas gandrīz 30 bērni.

 

Mums pieder mūsu vēsture, bet vēlme dziļāk izprast un izzināt senču mantojumu cilvēkam parasti atnāk ar brieduma gadiem.

Jostu audēju kopa  “Saulesraksti” pirmo reizi kopā sanāca 2017. gada rudenī, un savus stāstus par šo zemi un tās vēsturi nu ir ieaudušas jostās. Audējas ir pētījušas senās jostas (tehnikas, materiālus, krāsas) un pēc iespējas precīzāk tās atdarinājušas. Jostu audējas ir uzsākušas darināt sev arī tautastērpus.

Jostu audēju kopā darbojas 8 audējas.

 

 

 

Esmu Agita Pumpure Engures vidusskolas aušanas pulciņa un Engures jostu audēju kopas “Saulesraksti” skolotāja. Aušanu savulaik esmu mācījusi arī Tautas lietišķās mākslas studijas dalībniekiem Engurē un Tukumā, skolēniem Engures Mūzikas un mākslas skolā, kā arī saviem 4 bērniem.

 

Lai varētu kādam kaut ko iemācīt, man pašai visu laiku ir jāmācās. Jāmācās gan jaunas tehnikas, gan jauni paņēmieni radošo darbu veikšanai. Jāmācās, kā motivēt mazo skolēnu, kurš vēl tikai iesācis aust pirmo lupatu deķīti.

 

Un par pacietību, atbalstu un ieguldīto darbu skolotāja lielākais gandarījums - viņa audzēkņu panākumi.

Šajā izstādē būs apskatāmi lielo un mazo audēju darbi, kuriem aušanu es mācu pēdējos divus gadus. Savukārt nozīmīgākos savas radošās praktiskās darbības virzienus esmu apkopojusi darbu albumā.

 

 

Nāc uz izstādi Tukuma muzeja Audēju darbnīcā, lai caur mūsu darbiem sajustu senču mantojumu, zemes smaržu un jūras sāļo vēju pūsmu!

 

 

 

audēja, skolotāja Agita Pumpure

 

 

 

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd