Tukuma novada Izglītības pārvalde

Sākums Pirmo reizi skolēnu mācību uzņēmumu reģionālais pasākums “CITS BAZĀRS” Tukumā

DSC 0228 samazinReģionālais skolēnu mācību uzņēmumu pasākums "CITS BAZĀRS" notika Tukumā 18.decembrī tirdzniecības centrā "RIMI", Pasta ielā 14, Tukumā. Pasākumu organizēja Tukuma novada Izglītības pārvalde sadarbībā ar Tukuma novada pašvaldības iestādēm un biznesa izglītības biedrību Junior Achievement Latvia (JA Latvia). Pasākumā piedalījās 24 skolēnu mācību uzņēmumi (SMU) no dažādām izglītības iestādēm.

Pasākuma laikā tirdzniecības centra visus gaiteņus piepildīja nebijusi rosība un kņada. Iemesls tam - skolēnu veidotais tirdziņš, kurā skolēni piedāvāja savus oriģinālos ražojumus - kosmētiku, dažādus koka izstrādājumus, rotaslietas, aksesuārus un, protams, Ziemassvētkiem paredzētas dāvanas. Katram SMU bija iespēja prezentēt savu preci, pastāstīt par sevi, par to, kā radās ideja un kā tā tika realizēta līdz gatavam produktam.

Visus SMU vērtēja žūrijas komisija, kuras sastāvā darbojās pārstāvji no Tukuma novada Izglītības pārvaldes, Tukuma novada Domes, Tukuma Tūrisma informācijas centra, izglītības iestādes un AS “Swedbank”. Skolēnus vērtēja 6 nominācijās, kurās balvas pasniedza AS “Swedbank” pārstāve.

Nominācijās balvas ieguva:

”Sociāli atbildīgs skolēnu mācību uzņēmums”  - SMU “Galdnieki”,

“Labākais skolēnu mācību uzņēmuma stends”  - SMU “Healthy life”;

“Inovatīva biznesa ideja” - SMU “Nostalģia”;

“Labākā pārdošanas komanda”  -  SMU “Tukuma rozītes”;

“Uz zināšanām balstīts SMU produkts/ pakalpojums”  -  SMU “Plantssy”;

“Komerciālākais uzņēmums”  -  SMU “Galdnieki”.

 

Pasākumā žūrijas komisija noteica simpātiju balvas:

Tukuma novada Dome Simpātiju balvu piešķīra SMU “Dzenis”,

Tukuma Tūrisma informācijas centrs simpātiju balvu piešķīra SMU “ME Wood”;

AS “Swedbank” simpātiju balvu piešķīra SMU “zeroth”;

Tirdzniecības centra “TUKUMS” simpātiju balvu piešķīra SMU “Private Screen”.

Vislielāko prieku visiem pasākuma dalībniekiem sagādāja AS “TUKUMA PIENS” sarūpētie saldie gardumi un Tukuma novada Izglītības pārvaldes dāvanas.

 

JA Latvia ir Latvijas lielākā izglītības organizācija ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JA Latvia ir viens no 37 Junior Achievement Europe un viens no 123 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada.

Eiropas Komisija atzinusi JA Latvia par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību.

JA Latvia katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 100 000 skolēniem visā Latvijā, visos izglītības līmeņos:

  • Finanšu pratības ABC — sociālo zinību priekšmeta mācību un metodiskie materiāli 1.–9. klasei.
  • Karjeras izglītības programma ĒNU DIENA 1.–12. klasei.
  • Skolēnu mācību uzņēmumu programma 4.–12. klasei.
  • Līderu programma 10.–12. klasei.
  • Kvalifikācijas paaugstināšanas un tālākizglītības programmas skolotājiem.

JA Latvija skolēnu mācību uzņēmumu programma ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22 % programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa — tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvia, kas ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

 

Vislielāko paldies par atbalstu un sadarbību vēlamies pateikt mūsu pasākuma lieldraugam laikrakstam “Neatkarīgās Tukuma Ziņas”, AS “TUKUMA PIENS”, SIA “Tukuma ledus halle”, Tukuma Tūrisma informācijas centram, SIA “RigaNorge” un Tukuma Multifunkcionālā jaunatnes iniciatīvu centra kolektīvam.

 

 Pēc pasākuma preses relīze (saite)

 

 FOTO no pasākuma: https://www.facebook.com/pg/tip.edu.lv/photos/?tab=album&album_id=807746189650053

 

Informāciju sagatavoja

A.Dembovska

Tukuma novada Izglītības pārvaldes

Izglītības darba vecākā speciāliste

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!